Få et bedre liv ved å forholde deg aktivt til døden.

sti med ballonger.jpeg

Å forholde seg bevisst til døden kan gjøre at vi setter pris på hva vi har akkurat her og nå. Det kan få oss til å sette omstendighetene i livene våre i perspektiv. Å våge å ha samtaler om døden, kan bringe oss nærmere hverandre og skape dypere relasjoner. Det kan gjøre deg til en bedre behandler.

Å ha et bedre forhold til at vi skal alle dø, kan gjøre oss mindre selvhøytidelige. Kanskje det vil gjøre at vi blir rausere med hverandre, fordi vi vet jo faktisk ikke hvor lenge vi har sammen. Kanskje vil vi bruke mer tid sammen, og få mer ut av den tiden som utgjør livene våre. Kanskje vil vi henge oss mindre opp i små problemer, detaljer som stjeler verdifull energi.

En god venn fikk en aha-opplevelse da han oppdaget at det var kun 36 år til en eventuell 85 års feiring. Han fikk laget et armbånd med tallene 2036 på. Et symbol og en målestokk på antall mulige år før 85. Det gir ham ro og perspektiv og hindrer ham å stresse for mye over de små uviktige tingene i livet. Tallet 2036 dukker stadig opp i samtalene våre. Det gjør av vi lettere snakker om døden, og viktigheten av å ta vare på livet vi har her og nå.

Hvordan kan du forholde deg litt mer til døden uten å bli tung av det?

Her er noen konkrete forslag:

  • Ville det problemet som virker så stort for deg nå, egentlig bety så mye dersom du plutselig fikk vite at en nær deg døde?

  • På engelsk sier man “Did anyone die” når man ønsker å sette et problem i perspektiv.

  • Våg å snakke om døden.

  • Ville du snakket om døden i lunsjen på jobben? Hvordan er det for deg å snakke om noen nær og kjær som du har mistet?

  • Hvordan ville det kjennes ut å stille følgende spørsmål til noen som mistet noen nær for et års tid siden: Hvordan har du det nå?

  • Kanskje vil du bli overrasket over hvor godt det kjennes ut å våge å stille slike spørsmål, og hvor fine samtaler som kan oppstå.

Det å ha øvelse i å snakke om døden, vil kunne hjelpe deg når temaet kommer opp i en pasientsamtale. Det vil kjennes mer naturlig som tema å snakke om, og gi pasienten en bedre opplevelse.

Forhold deg litt til døden hver dag

Døden har ikke akkurat vært mitt favoritt-tema, og det er det heller ikke nå. Jeg begynte aktivt å relatere meg litt døden etter å ha lest et sted at det var lurt å “connect a little to death every day”. Jeg liker å teste ut det som ulike eksperter anbefaler. For å se om jeg liker det eller ikke. Om det gir meg noe, og om jeg skal forsette med det.

Ikke utsett det som er viktig for deg!

Å tenke mer på døden har gjort det lettere for meg å sette ting i perspektiv. Det har hjulpet meg når jeg må ta store beslutninger. Dersom jeg virkelig ønsker å gjøre noe, må jeg gjøre det nå eller planlegge det i nær fremtid. Er jeg heldig får jeg kanskje 30 gode år til, eller fler. Men kanskje er ikke den fysiske formen, lysten eller energien der om 20 år? Det gjorde inntrykk da min far etter å bodd halve livet sitt i utlandet en gang sa: Jeg har blitt for gammel til å reise. Jeg har rett og slett ikke lyst lenger.

Hvordan kan du bli et litt bedre menneske?

Det handler ikke kun om å få utrettet ting. Det handler om å være et bedre menneske i de små dagligdagse situasjonene. Når jeg avslutter en telefonsamtale med moren min, hender det oftere nå at jeg stiller meg selv spørsmålet: Dersom dette var siste samtale med mamma, ville jeg være fornøyd med den?

Ikke vær redd for å snakke om døden, eller å tenke på den.
La den heller være et perspektiv som gjøre det lettere å sette pris på hver dag du får.

Forrige
Forrige

Hvorfor prakisliv?

Neste
Neste

Hvilken bransje er du i?